Meny Stäng

Billig trafikförsäkring

Tips för att hitta en billig trafikförsäkring
Om du har någon form av motorfordon, är du enligt lag skyldig att skaffa en trafikförsäkring. Detta är alltså inte frivilligt, utan obligatoriskt. Trafikförsäkringen kan dock vara en betydande kostnad för många, vilket gör att det kan löna sig att lägga lite tid på att hitta en så billig trafikförsäkring som möjligt.

Vad är en trafikförsäkring?

Till att börja med är det viktigt att förstå vad en trafikförsäkring egentligen är och vad som skiljer den från andra försäkringar som man kan skaffa för sitt fordon.
Trafikförsäkringen är till för att ersätta dig om du, de passagerare du har med dig, eller någon du möter i trafiken skulle skadas. Dessutom ersätter trafikförsäkringen skador som du orsakar på andras egendom. Vad som däremot inte omfattas av en trafikförsäkring är skador på din egen egendom.

Billig trafikförsäkring

Om man även vill skydda den egna egendomen, dvs. fordonet, samt saker i fordonet, eller som är monterade på fordonet, kan man skaffa försäkringar i form av hel- eller halvförsäkringar för detta. Dessa är inte obligatoriska på samma vis som trafikförsäkringen.

Så hittar du en billig trafikförsäkring

Ett bra tips för att hitta en så billig trafikförsäkring som möjligt är att använda sig av jämförelsetjänster för försäkringar i allmänhet och bilförsäkringar i synnerhet. Insplanet är nog den mest kända försäkringsjämförelsetjänsten i Sverige idag, men det finns även andra.  Du hittar dem enkelt via internets sökmotorer, t.ex. Google.

Teckna en billig trafikförsäkring online

Jämförelsetjänster kostar inget att använda och du binder dig inte heller till att skaffa de försäkringar som rekommenderas av tjänsten på något vis.
När du sedan hittat några försäkringsbolag som verkar erbjuda billig trafikförsäkring, kontakta dem för att begära en offert för just dig. Begär detta av minst två eller tre försäkringsbolag.

Vidare kan vissa fackförbund, samt andra föreningar och förbund kunna ge sina medlemmar extra bra medlemsförsäkringar. Kolla därför upp detta hos alla föreningar och förbund som du är medlem hos.

Om du har väldigt många olika försäkringar spridda hos flera olika försäkringsbolag, brukar man även kunna spara en hel del genom att samla dem hos ett och samma bolag framöver. Glöm därför inte att kontakta de försäkringsbolag som du redan har försäkringar hos i samband med att du letar efter en billig trafikförsäkring.

Läs alltid igenom villkoren för den försäkring du funderar på att skaffa. För visst är priset viktigt, men det är ju trots allt inte allt. Vissa trafikförsäkringar har nämligen betydligt mer generösa villkor än andra.

Glöm inte!

Om du ska skaffa en hel- eller halvförsäkring för ditt fordon, ska man inte stirra sig blind på billiga trafikförsäkringspriser, utan istället komma ihåg att jämföra helhetspriserna och inget annat.
Det är även viktigt att komma ihåg att de försäkringsbolag som erbjuder billigast trafikförsäkringar inte nödvändigtvis erbjuder även billigast hel- eller halvförsäkringar. Vissa försäkringsbolag specialiserar sig istället bara på trafikförsäkringar (och det är dem du ska försöka hitta om det bara är en billig trafikförsäkring du vill ha), medan andra säljer stora försäkringspaket med allt inbakat. Så se till att jämföra äpplen med äpplen och inte med päron!