Meny Stäng

Trafikförsäkring Fyrhjuling

Alla motordrivna fordon måste enligt lag ha minst en trafikförsäkring. Denna lag innebär att även fyrhjulingsägare måste skaffa en trafikförsäkring till fyrhjulingen, fast en del fyrhjulingsägare tror annorlunda. Faktum är dock att precis som alla som har en bil måste skaffa en trafikförsäkring för bilen innan de tar den i bruk, så måste även alla fyrhjulingsägare göra det samma.

Utöver att skaffa en trafikförsäkring fyrhjuling kan man även välja att försäkra sin fyrhjuling ytterligare om man vill det, precis som en bil kan ha bara en trafikförsäkring, en halvförsäkring eller en helförsäkring. Den obligatoriska försäkringen du måste ha är trafikförsäkringen, som är den minsta försäkringen man kan ha till en fyrhjuling, men du kan välja att lägga till andra försäkringsmoment också. Halvförsäkringen är mer omfattande än trafikförsäkringen, men inte lika omfattande som en helförsäkring. Även specialförsäkringar finns till fyrhjulingar, för den som t.ex. vill försäkra hjälmen, kläder och liknande.

Teckna en billig trafikförsäkring online

När du ska försäkra din fyrhjuling är det därför viktigt att du funderar på vilket skydd du egentligen behöver. Detta är i viss mån en smaksak, men även behovsstyrt.

Vad ersätter då en trafikförsäkring fyrhjuling?

Har du endast denna försäkring, ersätts skador som du orsakar på andra, samt personskador på dig själv, men inga skador på din egen fyrhjuling eller liknande. Vill du att annat ska ersättas också, t.ex. skador på din egen fyrhjuling om du kör på ett träd, om fyrhjulingen blir stulen och så vidare, måste du därför ha en mer omfattande försäkring.

Var skaffar man då en försäkring till fyrhjulingen?

Detta kan man göra hos flera olika försäkringsbolag, då flera av de försäkringsbolag som är verksamma i Sverige idag erbjuder försäkringar för fyrhjulingar. Dock kan denna typ av försäkringar vara relativt dyra, så det är en god ide att jämföra de försäkringar du kan teckna hos flera olika försäkringsbolag, för att undvika att du betalar alldeles för mycket för försäkringen.

Vad kan då påverka vad en försäkring för en fyrhjuling kostar?

Några av de faktorer som påverkar priset, förutom vilket försäkringsbolag du väljer som sagt, är bland annat:

  • Hur länge du haft körkort
  • Hur gammal du är
  • Vilken fyrhjuling det är du skaffat
  • Vad fyrhjulingen har för motor
  • Var fyrhjulingen kommer att förvaras då den inte är i bruk
  • Om du har flera försäkringar hos samma försäkringsbolag sedan innan, eller kommer att flytta över några andra försäkringar till dem i samband med att du tecknar försäkringen för fyrhjulingen. Då kan du nämligen bli berättigad till en slags mängdrabatt.