Meny Stäng

Trafikförsäkring på avställd bil

Att man måste ha en trafikförsäkring om man har en bil känner de flesta till. Men hur funkar det egentligen om bilen är avstängd? Måste man ha trafikförsäkring då eller inte?
Svaret är att avställda bilar inte omfattas av trafikförsäkringsplikten, då denna endast gäller bilar som används i trafik. När man slutar köra med bilen i trafiken, behöver man inte längre ha detta.

Kan man då låta en avställd bil vara helt oförsäkrad?

Ja, det kan man faktiskt. Det är inte alltid det smarta valet, för saker kan ju hända även med en avställd bil, men vill man, slipper man försäkringen för bilen helt i detta skede. Skulle du oroa dig för att något händer med en avställd bil, finns dock möjligheten att teckna en sk. garageförsäkring eller avställningsförsäkring för bilen. Denna är då särskilt anpassad just för avställda bilar.

Teckna en billig trafikförsäkring online

Många vanliga bilförsäkringar kan enkelt göras om till garageförsäkringar vid behov, dvs. då man ställer av bilen, så är detta något man är intresserad av, bör man kontakta sitt försäkringsbolag för att fråga om detta.

Avställningsförsäkringar/garageförsäkringar gäller för stöld, brand och vagnskada, inget mer än så.

avställd bil

Hur vet då försäkringsbolaget att bilen är avställd?

När man ställer av sin bil gör man detta via Trafikstyrelsen (detta kan göras på flera olika sätt genom att kontakta dem), och de meddelar då försäkringsbolaget att bilen är avställd. Detta är därför inget man behöver göra själv, eller ens tänka på, som en del tror.

Får man tillbaka premier man redan betalt när man ställer av en bil?

De flesta försäkringsbolag betalar tillbaka delar av den innevarande premien i samband med att en bil ställs av, men inte alla. Huruvida detta sker eller inte beror alltså på vilket försäkringsbolag du har.

Viktigt att tänka på

När du ställer av din bil, får den inte köras mer, annat än i undantagsfall, t.ex. om den behöver besiktas. Så fast du kanske sparar en del pengar på att ställa av bilen, är detta inte längre ett brukbart fordon, vilket förstås kommer att begränsa dig gällande användandet av bilen en hel del framöver.